Sunday, December 20, 2009

Asta este...


Astazi printre miile de ganduri respinse de o constiinta oarecum abrupta, am selectat unul care mi-a proiectat sinaptic imaginea difuza a conceptiei romanului vis-a-vis de mizeria in care se scalda.Da, revenim la eternul mit al crizei, care mai nou ar putea fi considerat mitul al cincilea din punct de vedere al ordinii miturilor fondatoare.
Mitul crizei este unul incetatenit mai ales in orasele mari, in care oamenii mai mult mult decat alti semeni ai lor, renunta fara niciun fel de preget la lupta cu vicisitudinile, si cu striatiile fade ale societatii si incep sa macane fraze ciudate intelese doar de ei.
Una din "mantrele" astea rostite asa fara o trecere prealabila acolo, prin filtrul mintii(daca romanul mai are vreuna), este inteleapta si polisemantica expresie:"Asta este", de unii si mai idioti infrumusetata drept:"ata ete".
Aceasta mirabila fraza poate fi urmata de urmatoarea apozitie si mai grotesca:"Ne conformam".Intrebarea e :Unde?Cui?Cum?Dar nu conteaza....cand dam de greu, cand viata e prea naspa si n-avem ce sa facem ne conformam.Cand nu ne convine ceva, ne conformam, soptim raspicat: "Asta este" si trecem mai departe.

Am ajuns sa dau ignoreuri in lista datorita unor persoane care folosesc asemenea formulari.Mi se par niste oameni idioti, niste aratari rupte dintr-un cosmos de 10 bani, rupturi, cazaturi de azi pentru o zi de maine, schizo-manifestanti pentru care singura lume concreta si reala este propria lume scaldata in haos, depravare, mizerie si miserupism.Insa si mie mi se rupe de multe.
Insa nu poate sa mi se rupa asa deodata, din senin, cand trec pe langa o haita de caini(juma din ei turbati, 99 la suta plini de tot felul de purici si capuse), cand vad gunoaie aruncate pe jos, cladiri gri care amintesc de un ev indepartat de trista amintire, insa deosebit de bine incastrat in sufletele unora...mai viu decat mercurul din termometre.
Iar nu mi se poate rupe cand ma duc acasa dupa, uhm, 11 luni pentru 4 ore si vad un oras parasit, oameni submediocri, economie de subzistenta si o atmosfera de cimitir, nu mi se poate rupe cand vad atata ipocrizie in jurul meu, cand dau involuntar de wannabe-uri, de vanatori-culegatori, de atatia patrioti, de sovini, si lista poate merge mai departe.
Nu mi se poate rupe atunci cand stii ca termini o facultate si stii ca n-ai unde te angaja.Nu mi se poate rupe cand stiu ca la 21 de ani mai tre sa astept ceva anisori pana voi putea face un credit sa-mi cumpar o casa, o masina, etc...deh, nu-s genul care asteapta ca parintii sa-i cumpere o casa.Motivul:majoritatea rudelor mele ori au mostenit casele de la parinti ori mai locuiesc si acum cu ei, lucru care e cam deplasat pentru epoca in care traim.
Nu pot spune "Asta este" cand vad atat ignoranta, cand vad oameni care se conduc dupa principii si reprezentari sociale invechite desprinse dintr-un ev mediu precolumbian.Aud zilnic grozavii despre saracia in care se scalda tara in care m-am nascut, 3 saptamani in Bucuresti am vazut numai pancarde electorale cu "Votati-l pe-ala si votati-l pe-ala..."
Desi e cunoscut faptul ca sunt apolitic ma declar invins din punct de vedere vizual, si umilit psihic de asemenea mesaje si fel de fel de masti care mai de care mai inspaimantatoare.
Ce pot sa zic, mi-e teama de inaltimi, de arahnide si de mesaje electorale.A de a treia nu stiu la ce tip de fobie s-ar incadra.Politicofobia.Donno.Poate am inventat un cuvant.Aici poate sa mi se rupa.Da, s-a mai imbogatit limba romana cu un cuvant.Vai, ce trist...zdaiseama...or sa ni se inece corabiile cu bricu Mircea in frunte acuma.

Nu pot trece nepasator pe langa faptul ca oamenii inca mai cred ca cineva le poate dicta destine, si ca tara in care traiesc le ofera o siguranta.Well, siguranta cunoscuta de ei imi va ramane vesnic straina.Vad oameni care par asa de joviali, sau altii care la varste care incep cu 3 sau cu 2 se comporta adolescentin de parca fiecare zi ar fi vreun Woodstock.Nah, fiecare cand se trezeste din propriul somn.Unii au decis sa nu o faca niciodata.Eu va declar pe toti adormiti dragii lui tata.Sa dormiti mult si bine in agonia voastra, si de veti visa urat am un sfat:intoarceti-va pe partea cealalta, si cu ignoranta caracteristica, va rog sa spuneti cu si mai mult elan vital:Asta este!Ne conformam.

Chiar nu poate sa mi se rupa de toate mizeriile astea cum ar fi perioada liceului, gunoiul din fata blocului, gunoaiele lasate de altii, deseurile sociale si alte mizerii.
Asa cum mentionez si pe blogul meu printr-unul din gadget-uri, eu pastrez Romania curata, urmand exemplul Covasnei, un orasel din Transilvania cu populatia a doua strazi din sectoru 3.Dar deh, in orasele mari, e multa lume, e civilizatie, afaceri, lumea uita repede de treburi de-astea marunte, ca au altele pe cap.
Hai ca e tarziu.Copiii trebuie sa mearga la culcare.
Asta este!!!Copiii trebuie sa mearga la culcare ca maine au treaba multa dis-de-dimineata, si nu de alta, dar orasul e mare.Iar cine nu doarme acum, nu va primi micul dejun maine.
Ata ete!Ne conformam.Tara va fi la fel de falnica si mareata si maine.Cu voi, copiii mei, tara viitor de aur are.Da auru nostru e la Moscova asa ca pana il recuperam de acolo, mai e drum lung si cale batuta.

Si ca sa fie somnul mai lin, Ada vine cu un cantecel numa bun , asa ca pentru seara.:) :* Noapte buna!



2 comments:

Sasha Fierce said...

Ce-mi place cum scrii:D...surprinzi uneori perfect toată atmosfera din jurul nostru!....Bravo....(vezi că-i bună şi facultatea aia la ceva)

Alexandros said...

Multumesc.Cu mentiunea ca stilul nu mi-a fost vreo clipa influentat de lucrurile predate asimilate ori nu la facultate.Cred ca asa scriam si intr-a 11-a si cu certitudine si intr-a-12-a.