Thursday, February 18, 2010

Despre simtul umorului la romani.



Astazi vom despica firul in 4, in ceea ce importa acest simt care se vrea apartinand Umorului.Nu sunt adeptul stereotipurilor si de obicei incrunt sprancenele cand aud fraze de genul "romanii sunt oameni calzi", "romanii sunt primitori", "romanii au simtul umorului", "romanii stiu de gluma", "romanii sunt de viata"...
Stomacul meu are anumite repecusiuni de pe urma acestor clisee.Dar nu asta importa.Discutam astazi asadar despre simtul umorului, denumit si S.U.
Mai nou am descoperit cat de viata sunt romanii, atat in viata de zi cu zi, cat si in mediul online.Peste tot dau de diversi indivizi care, de fel mari bagatori in seama, vor si ei intocmai ca drosophilla melanogaster pe cacat ud, asta ca..."omu' plin de viata" sa epateze prin bancuri.
Consider esential de precizat ca intotdeauna am considerat destul de indispensabil simtul umorului la o persoana.Nu e covarsitor.El poate fi sau nu.Nu e un lucru pe care daca nu-l ai trebuie sa-ti torni cenusa in cap, cum ar fi inteligenta si cultura.Eu as bate mai multa moneda pe faptul ca o pesoana e imbecila sau inculta, ceea ce mi se pare destul de penal, decat daca un ins sau o individa sunt lipsiti de simtul umorului.
I m wry humoured.Da nu asta conteaza.Niciodata n-am apreciat oamenii care gasesc absolut necesar ca la un party sa spuna bancuri sau care la o masa vin cu glumite, stifturi si carambuluri in opinca.Le-as coase gura alora sau le-as aplica niste leucoplast, tocmai pentru a nu debita anumite chestii.Acest lucru este grosolan evidentiat (iar pentru asta o sa-l notam cu "G.E.").Grosolania nu reiese numai din trairea cu care individul cauta sa se afirme prin bancul spus, cat si prin tendinta de disculpare.The more vulgar, the better.
Si acum sa iau un exemplu.Acum vreo 3 luni, ma aflam la o masa cu mai multe persoane ce-i drept mai in varsta ca mine, si numai ce aud:

-Ce te-as fute!spuse un nene cu moaca de tractorist.
-Esti buna!afirma un tip ciudatel asa, care nu o stia pe femeia careia i se adresau aceste vorbe de o traire profunda.

La care individa, ingretosata, spune la un moment dat:

-Mi se par de prost gust afirmatiile.

La care "tipii plini de viata", catre ea:

-A fost o gluma, doooh...nu te-ai prins.
-Nu prea... a zis femeia.
-Ce te-ai crispat asa?(am observat ca asta e deja un laitmotiv cu remarcarea crisparii).
-A fost o gluma, remarca ciudatelul.
Femeia rosi.Ce a fost si mai penal a fost faptul ca la scurta perioada dupa, oamenii de la masa au inceput sa rada.Vorbim de indivizi cu familii si copii la un 40+ chiar.

Trairea intensa pe care o vom nota cu T.I. este un aspect particular al primatelor care fac astfel de glume.Din lipsa de inspiratie, unii oameni ajung sa aduca imprecatii/sa jigneasca/sa agate/sa se faca remarcati/sa se bage ostentativ in seama prin prisma unei glume.Nu conteaza cat de ranita se simte persoana in cauza, important este ca a fost o gluma si trebe sa radem in hohote, ca na, suntem romani si asa-i sta bine romanului, cu zambetul pe buze.

Pe forumuri sau pe mess, chiar si pe facebook am remarcat mici glumite cu substrat de genul celei de mai sus, si banuiesc ca daca nu te prinzi ca e o gluma(avand in vedere ca de cele mai multe ori acestea vin de la persoane cu care n-ai nici in clin nici in maneca), esti luat de retard.

Ca sa ma fac inteles:

-Arati ca un bou.
-Poftim?
-Nu te vezi cum arati?:))
-Scuza-ma, ne stim de undeva?
-Conteaza?
-Un ignore?
-Hai, ce te-ai basicat asa...a fost o gluma, doooh.
-Nu cred.
-Credeam ca ai prins ironia.


Hai, rasete!:)


-L-am vazut aseara pe x, era cu una fata!
-Hai na...serios fata?
-Da...iti jur.Poa sa-ti confirme si Andreea.Serios, era cu aia.
-Doamne, de-asta nu raspundea el la telefon.Mersi ca mi-ai zis.
-Era o gluma fata.Nu stii de gluma?
-Of, ce glume mai faci si tu, mai.
-Ce te-ai crispat asa?

Pai de fel crisparea intervine datorita repulsiei fata de asemenea asertiuni magnifice.E normal sa te crispezi can bancurile si glumele pe seama ta/a celor apropiati sunt facute cu atata libertinaj.
Dar se pare ca daca ne crispam, nu stim de gluma, nu suntem "de viata", prostia umana (pe care o vom nota cu P.U.) nu cunoaste limite.

Glume cu referire la futaiuri, glumite nevinovate despre potentiala a treia persoana intr-o relatie, glume despre disparitii si despre evaluarea iq-urilor.Se pare ca prind.Daca "zicatorul" bancului este descoperit, sau daca intentia sa de a aborsa interlocutorul dintr-un cu totul alt unghi esueaza, atunci nevinovata sa intentie capata dimensiunea unui banc.

Rasete!

Labarii analfabeti (notati academic cu L.A.)care se pretind ironici nu fac decat sa deschida subiecte care de cele mai multe ori lasa un gust amar.Da na, daca am tot batut atat moneda despre umor si oameni care sunt neintelesi intr-o societate de crispati si spirite seci, am si eu un banc adresat celor care fac glumite la care lumea nu se prinde:

Asa, de dragul simtului umorului.

Avem o adunare simpla.

Pentru ca darul oferit de mine dvs este unul pe care l-am gasit destul de greu, acesta este compus din mai multe elemente esentiale.Pentru a descoperi darul meu, trebuie sa adunati elementele pretioase de mai jos:

S.U(simtu' umorului)+G.E.(Grosolan evidentiat)+T.I.(trairea intensa)+P.U.(printre unii)+L.A.(it's not about Los Angeles, e vb doar despre labarii anlfabeti, destinatarii mesajului acesta)=?

Nu-mi multumiti.A fost placerea mea.Va pup.

2 comments:

Sasha Fierce said...

Ultima parte.....cea mai tare frate:))))))))

Alexandros said...

eh