Saturday, October 10, 2009

Despre filosofie...:)


Astazi se anunta un post lung, zgarcit in menajamente si ceva cam vulgar, pentru ca avem ceva virtuti de calcat in picioare pe ziua de azi...discutand despre filosofie.Intrebarea este cu cine?:)))

Pentru a intelege mai bine relatia dintre mine-filosofie-ceilalti, nu vom folosi vreun sistem de comunicare sau vreo teorie a Scolii de la Palo Alto invatata din pripa prin fcrp ci vom transpune fiecare element al acestei relatii un omolog din realitatea imediata.
Filosofia este pasiunea mea, acel lucru sfant pe care il pastrez cu inversunare in mine.Nu imi place sa "sharuiesc" zi de zi pe orice bordura, cu orice entitate din cele cate s au strans in mine in complexul proces al filosofarii.I as ruga pe cei care nu au nici in clin nici in maneca cu domeniul sa se abtina un pic.Filosofarea apre in tine , ianuntru tau, in viscerele tale ca maseaua de minte, uneori la o varsta frageda, de cele mai multe ori la 14 15 ani sau in liceu, alteori pana n 30.Ca altii se lauda ca s mari intelepti "dupa o viata"...as dori sa ma abtin.Daca a intelege anumite fenomene filosofice la 45 sau la 60 de ani e o virtute, gen :"Am inteles ca femeile sunt niste curve ca pana acuma numa de d'astea am avut parte"..."Sa n-ai incredere n barbati ca toti is niste porci" sau "Dragostea adevarata vine in timp" sau "Nu e om ala care n-are copii, cum am eu vreo 6"...atuncea eu ma fac mic mic ghibizdroc si mi var repejor capu n nisip.


Da cum nu am la indemana "momental" vreun maldar de nisip zic sa ejaculez acu niste ganduri...fereste-ti fata de nu esti obisnuit(a) cu asa ceva.De, la o varsta se intampla.Dar cu totul ametitor e procesul prin care oamenii te conving zi de zi cat de mult au inteles ei lumea si cum ca fiecare e unic in felul sau iar tu esti ultimul retardat care n-ai inteles cum sta treaba.

Asa..zen, zen, zen, zen...cum ziceam...filosofia am inceput sa o imbratisez inca de printr-a opta i guess, odata cu prima nationala la cultura civica...odata cu primu meu contact cu sfera dinamica a stiintelor sociale...continuandu-se cu veri in care citeam tot ce prindeam in materie de filosofie, tratate de la cele ale Lokhayatei hinduse la Dao de Jing la Arendt si de Beauvoir sau Maimonides.

Ca si muzica, filosofia se imparte in cea comerciala gen:Platon, Aristotel, Camus, Sartre, Aquino...si cea non comerciala, despre care am tupeul sa spun ca este adevarata filosofie, adica niste indivizi mai laturalnici al caror nume apare mai rar in istorie...Mergand dintr-a 9 a la judeteana si pana ntr-a 12 a obtinand locu 2 si 3 pe judet pe motiv ca nu stiu ce "eleva sarguinicioasa de a 12 a trebuia stimulata prin locul 1 ca sa mearga la nationala"...si argumentand prin faptul, ia sa vedem daca ghiciti...:))) "ca lucrarea mea era mai buna decat a ei, dar desi a ei era mai slaba trebuia calificat pentru nationala, ca deh...erea a 12 a fata si dadea bacu.Ce sa te faci si cu "stimularile" astea.

Mi a venit si mie randu intr-a 12 a cand vaaai...dar vaaai...am mers la nationala unde am avut satisfactii depline...dar zic eu ca atunci cand te chinui 4 ani trebuie sa faci ceva, nu?Dar a fost misto.Chiar daca acuma ragai de filosofie.

Si tot la nationala aia in 2007, am descoperit undeva in Vestul indepartat al tarii noastre si singurii trei oameni cu care pot dezbate filosofie:Dan, Andreea, si Vladimir.

Si pe astia ii pastrez si acum ca si oameni cu care poat dezbate orice pe teme filosofice.Great guys.Tot atunci am inteles ca daca ti place filosofia, ea este pentru tine, nu pentru inca o suta din jurul tau, si ca este esential sa stii sa o tii inchisa in tine, tocmai pentru ca s-ar putea ca cei din jur sa nu inteleaga.Nu caut sa jignesc pe nimeni dar a dezbate filosofie cu niste muribunzi care nu simt asta, care au tocit-o sau care au spoit si ei cu cateva tratate citite in pripa ca vai Doamne poate s-or cultiva si ei...mai bine ti-o iei in mana si ti-o freci.

E un fel de Filosofia Hermetica a lui Hermes Trismegistos, adica Hermes "cel de trei ori maretul", un nene care era de parere ca filosofia trebuie impartasita intre cei care pricep si care simt la fel.Pentru el misiunea filosofiei e "de a ramane tacuta" pentru cei ignoranti sau pentru cei in care aceasta inca nu si a facut simtita prezenta sau inca nu s-a trezit.Ea trebuie sa ramana strict incastrata precum intr-o secta intre cei ce o percep si sunt contienti de existenta ei.Nu degeaba filosofia a format un fel de secte mereu, des fiind perceputa ca alchimie sau ca vrajitorie...alteori fiind trecuta la stiintele oculte.


Si ce ma deranjeaza cel mai mult e sa discut filosofie cu oamenii de genu asta.Cei "neinitiati" cum spun eu.Pentru restu sunt orice numa filosof nu.Nu vreau sa fiu perceput asa pentru ca nu isi are rostu.E ca si cum as povesti in chineza cat de maret a fost trecutul mandarinilor in perioada medievala unor romani.Fain, nu?

Aseara am avut doua discutii interesante una si una, dar voi posta din fiecare esenta esentelor, seva sevelor, cu o tanti de pe la mine din judet care e nu stiu ce diriginta si preda istorie...ma rog...genul ala de fiinta frustrata rau care incearca sa isi creeze imaginea de persoana culta si in pas cu orice.Al doilea e un student la limbi straine cred, si a aparut deodata n lista mea pe nepusa masa...

Mai intai tantea aia care preda istorie la tara la caminul cultural despre care imi place sa cred ca a luat cu bonurile de masa ramase o revista pentru gospodine unde la rubrica "Maridana stie tot" de pe penultima pagina, cu siguranta in dreptul zodiei sale...maridana ii prescrisese sa inceapa sa citeasca filosofie, ca sa atarga barbatii care au ocolit-o pana acum.Ii vom da un nume generic si anume:Maria Nefututa.De ce?Pentru ca Maria este numele Fecioarei Sfinte si pentru mine asemenea personaje capata accente sacrale iar al doilea epitet nu mai impune noi explicatii.


Asadar:

Maria Nefututa: sa stii ca am inceput sa citesc filosofie si chiar iti recomand...am inceput cu dialectica lui Platon, e un filosof grec...ti-l recomand.
Alexandros: dar...am o vaga impresie ca am auzit..
Maria Nefututa: ei nu conteaza ... eu sunt si profa si ti dai seama ca am si o cultura ...chiar le spuneam elevilor mei de a sasea ca am inceput sa citesc Platon
Alexandros: n as zice...
Maria Nefututa: mai ales ca se si poarta acum...cu de astea cu filosofia...inainte nu era asa
Alexandros: be more specific young lady...adica cum inainte nu era asa?
Maria Nefututa: adica oamenii nu erau asa cu cititu si cu astea cu Platon, cu Ahile...
Alexandros:...., eu cred ca n ai inteles bine.Oamenii au crat dintotdeauna dar au perceput diferit societatea draga mea...nu nteleg ce vreau sa spui.
Maria Nefututa: mai eu am o cultura si stiu ce spun.Astia si au dat drumul mai mult dupa revolutie...
Alexandros: si au dat drumu? wtf?Femeie, revino-ti...
Maria Nefututa: in fine...filosofia nu e pentru oricine...conteaza sa incepi din timp si apoi sa discuti.pune mana si citeste pe Platon si mai vorbim.Hai ca am treaba.
Alexandros:....(adica ma cacam pe mine de ras).

Maria Nefututa a primit promisiunea in vivo ca va avea onoarea sa fie un personaj de onoare al postului de azi.Dansa ne-a mai urat cate ceva de dulce dragii mei...iar eu i am dat un ignore.De asemenea discutia cu dansa poate fi livrata gratis la cerere for a better understanding.

Sincer acum, mi-e mila de oamenii din satul Stancuta, judetul Braila care au copii si au ca profa entitatea asta...zau ca mi-e mila.


Doooi...nea Nelu de la impins vagoane.(un alt cititor de filosofie pa trend)

Alexandros: si de cand cu filosofia?
Nelu de la impins vagoane: pai de zilele astea...m-am apucat asea...ca mi veni
Alexandros: ai idee ce presupune acest fenomen?Ce implica, ce stari, faptul ca devii un alt om?
Nelu de la impins vagoane: astea citesc asa ca m am despartit de a mea si na...
Alexandros...a, ok, i see
Nelu de la impins vagoane:Plus ca acuma se poarta...
Alexandros: ce dracu se poarta?
Nelu de la impins vagoane:astea cu cititu cu filosofia

Mentionez ca Nelu de la impins vagoane are 22 de ani si e la facultatea de litere sau aia unde inveti 3 ani doua trei limbi straine si te lauzi pe urma ca mama ce super facultate ai mai facut.

Printre cacatu de Eminescu si Ion Creanga hop si un Kant, hop si o Hanna Arendt, hai si un Parmenides ca nu-i de colea.

Acestea sunt dragii mei speciile pe cale de disparitie care ma persecuta cu astfel de pareri..le as zice eu.Asadar o spoitura de profa care habar n are cand a domnit Stefan cel Mare da preda cu fusta pan la cur la ea la tara istorie isi permite sa mi zica ea cine i Platon.Ok, ea i fana Platon, io Madonna.Nu mai zic nimic.

Aratarea ailalta imi spune ca e pe trend, se poarta...filosofia...

O sa mi iau de draci o nutella si am sa termin tot borcanu...sau dau iama iar prin frigider spre nelinistea alor mei care trebuie sa faca provizii la 4 zile din cauza mea.In fine, asa e cand ai un copchil ciudatel la usa.

Pasiunea lor e filosofia, pasiunea mea e mancatu.Hai jet, gunoaiele dreacu ...gunoaiele care raman la rigola dupa ploaie.M am saturat de asemenea intelecte hibride.Scuzati postu, nu mi sta in fire sa aduc elogiul filosofiei pe blog da asta a fost picatura care a umplut paharu.

Sper sa nu mai aud de asemenea omizi..pe viitor.Deci daca nu te cheama nici Dan, nici Vladimir , nici Andreea, va rog frumos sa nu discutati cu mine chestii filosofice, ca iese de cacao.Hai, v-am pupat.Paaa!:*


PS:Si o piesa despre singura concluzie corecta in legatura cu fenomenul filosofic in timp...si anume ca filosofia nu e pentru totdeauna:

Therion, si Perennial Sophia.

3 comments:

Anonymous said...

da` ai timp sa scrii, nu gluma :))

interesant

Alexandros said...

Mah cand vezi toate pizdutele alea dezumflate ca isi permit sa vorbeasca cu atata nonsalanta, iti vine sa-ti iei un pic un avant si sa sari in sus, isn t it?

simm said...

pacat ca nu mai gasim/ vorbim si de profesorii de calitate. Sunt mai rari, dar sunt si mai pretiosi.
Mi-e mila si de elevii ei. Putem schimba sistemul ori ba?